Ne place pe langa informatiile care vi le oferim in domeniul acoperisurilor sa va informam si cu alte lucruri importante precum sistemul de cos de fum, deoarece sunt cauza unui număr insemnat de incendii, care se produc anual in Romania (circa 13-15% din numărul total, respectiv peste 2.200). Aceste elemente de construcție sunt supuse la solicitări de natură fizică și chimică complexe, inclusiv la variații de temperatură și șocuri termice cauzate de aprinderea accidentală sau intenționată a funinginii depuse, soldată cu temperaturi ce pot depăși 1.000ºC.
Focul poate acționa asupra structurii sistemului de cos de fum din două direcții:
1. Dinspre exterior spre interior, când în spațiul de amplasare al coșului are loc un incendiu.
2. Dinspre interior spre exterior, in cazul arderii funinginii depuse. Situațiile acestea pot fi cauza unor incendii, dacă cosurile de fum nu sunt proiectate, executate sau instalate corespunzător.
Cum poate apa actiona asupra structurii cosului de fum dar si a acoperisului ?
- De fiecare data cand ne gandim la apa pe termen lung si la structura cosului de fum, trebuie sa luam in calcul tencuirea obligatorie a cosurilor de fum vechi sau chiar construite recent, daca sunt create din caramida, in unele cazuri peste tencuiala din ciment va recomandam chiar hidroizolarea pe exterior pentru o lunga durata de viata.
- Daca detineti un cos de fum si renovati acoperisul, trebuie sa luati in calcul accesoriile speciale facute manual pentru o etansare cat mai buna, deoarece pe langa cosurile de fum pot intra adesea cele mai multe infiltratii cu apa, care in timp va pot distruge structura acoperisului, acest sfat este valabil si in cazul unei constructii noi ce are montat cosul de fum pe acoperisul cladirii.
Prevederi legale
Coșurile de fum trebuie proiectate și amplasate în conformitate cu SR EN 15287-1 (+A1:2011), care a înlocuit vechiul STAS 6793-86.
In acest document se gasesc cateva referințe și la raporturile dintre cosul de fum si acoperis, respectiv dintre gura de evacuare și coama acoperișului, în scopul evitării declanșării incendiilor.
Va prezentam cateva prevederi de siguranta :
Se consideră că gura de evacuare din sistemul de coş se găseşte într-o zonă de vânt, de presiune contrară tirajului, dacă poziţia sa nu este la cel puţin 0,4 m deasupra coamei acoperişului şi dacă lungimea liniei orizontale dusă din gura de evacuare a sistemului de coş până la intersecţia cu acoperişul este mai mică de 2,3 metri, şi dacă gura de evacuare a sistemului de coş, este situată:
• pe un acoperis a carui înclinare este mai mare de 40° sau
• pe un acoperis a carui înclinare nu este mai mare de 25°, daca o deschidere pentru aer şi gura de evacuare sunt poziţionate pe laturi diferite ale acoperisului fata de coama şi distanţa orizontala in raport cu coama este mai mare de 1,0 m.
Avand în vedere cele precizate, în conformitate și cu legislația în vigoare privind comercializarea materialelor pentru constructii, se impune construirea coșurilor de fum din materiale sau elemente prefabricate, care dispun de declarație de conformitate și marcaj CE, prin care se atesta faptul ca produsele respective sunt adecvate utilizarii în domeniul evacuarii gazelor de ardere. In declarația de conformitate emisa, producatorii specifica distanța minimă de instalare dintre coșul de fum și materialele combustibile adiacente, doar in cazul in care achizitionati cosuri de fum prefabricate.
Pentru mai multe detalii va sugeram sa va adresati personalului calificat in proiectarea si realizarea cosurilor de fum!
In cazul nostru daca va renovati acoperisul sau montati un acoperis nou, va rugam sa ne comunicati inca de la inceput deoarece trebuie sa luam in calcul accesoriile pentru a etansa cat mai bine impotriva apei pe langa cosul de fum si sistemul de invelitoare.
Nota: Tigla metalica si tabla faltuita au un grad ridicat de rezistenta la propagarea si raspandirea focului.