Mansarda unei locuințe a unei clădiri în general, rămâne una dintre zonele cele mai expuse la factorii climatici exteriori, prin urmare trebuie respectate toate regulile cu privire la dimensionarea și amplasarea elementelor constructive, în scopul asigurării confortului și a utilizări în condiții optime de siguranta. Proiectantii știu în general aceste reguli, dar este bine ca ele să fie cunoscute și de montatori dar si pentru clientii finali, deoarece proiectul să fie respectat în cunoștință de cauză.
Mansardele sunt spații în care se pot amenaja spatii independente pe un nivel, pe un nivel şi supantă, chiar pe două niveluri (tip duplex), în funcţie de înălţimea spaţiului mansardat, cu acces interior sau exterior, separat sau nu de cel al apartamentelor de dedesubt. În cazul în care nu există o mansardă, se pot face extinderi ale ultimului nivel, accesul făcându-se prin intermediul unei scări interioare, din cadrul spaţiului de la ultimul nivel; mansarda, împreună cu ultimul nivel, poate deveni astfel un apartament tip duplex sau triplex.
Înălțimi utile
Conformarea mansardelor se poate face diferit, în funcție de cerințele beneficiarului, dar câteva reguli presupun:
• asigurarea unei înălţimi utile (în zona cu înălţimea maximă a încăperii) de minimum 2,55 m pentru încăperile de locuit şi bucătării, respectiv minimum 2,30 m pentru degajamente, debarale sau băi;
• asigurarea unei înălţimi libere de circulaţie de minimum 1,90 m; • utilizarea corespunzătoare a suprafeţei utile a mansardei în funcţie de panta acoperişului, iar aici intervine înălțimea minimă a unui perete delimitator; pentru pantă mai mică de 20°, peretele delimitator respectiv să fie de cel puțin 1,5 m, pentru pantă între 20° și 45° – cel puțin 1,2 m, iar pentru pantă de peste 45° – minimum 1 m.
Relația cu exteriorul a mansardelor
Relaţia mansardelor cu exteriorul, respectiv asigurarea unei iluminări şi ventilări eficiente, precum şi a unui confort vizual corespunzător, se face prin prevederea unor deschideri (mai mari sau mai mici) în versanţii acoperişurilor mansardelor: ferestre de mansardă sau lucarne.
Ferestrele de mansardă sunt așadar ferestre înclinate inserate în structura acoperişurilor în pantă. Ele au câ- teva caracteristici care le pun în oglindă cu o fereastră obișnuită verticală, astfel:
• având aceeaşi pantă cu cea a învelitorii, pot fi utilizate la mansardarea podurilor existente, fără a produce modificări majore în structura acoperişului şi fără a schimba aspectul general al acestuia;
• prin inserarea lor în planul acoperişurilor, se simplifică finisarea interioară a tavanului mansardei;
• însorirea şi încălzirea atmosferei interioare a încăperilor, pe timp de vară, este totuși mai puternică, iar cantitatea de aer proaspăt care pătrunde printr-o fereastră înclinată este mai mică.
• manevrarea ferestrelor este îngreunată dacă sunt amplasate deficitar, respectiv la o înălțime de peste 2 m la limita superioară;
• trebuie luat în calcul riscul de îngheţare şi, deci, obturarea, pe timp de iarnă, în special la pante sub 45°.
Modalităţi de ameliorare a ferestrelor de mansardă
• mărirea eficienţei ventilării naturale a spaţiului se poate face prin prevederea, pe lângă fereastra de mansardă, a unei ferestre clasice, verticale, sau prin prevederea a două ferestre de mansardă consecutive;
• utilizarea ferestrelor prevăzute cu clapete de ventilare, filtre şi plase contra insectelor;
• fereastra de la partea inferioară va fi poziţionată la maximum 2 m înălțime obligatoriu;
• efectele însoririi excesive sunt diminuate prin prevederea de dispozitive parasolare, storuri rulante exterioare, transperanturi, veneţiene.
•Ferestrele de mansardă pot fi prevăzute cu dispozitive electrice de dezgheţare.
•Circulaţia mai eficientă a aerului de la sursa de căldură la geam, se asigură prin conformarea corespunzătoare a căptuşelii ferestrei de mansardă: orizontală la partea superioară şi verticală la partea inferioară.
Lucarnele sunt tipuri de ferestre specifice acoperișurilor cu pantă mare, care au următoarele caracteristici:
• însorirea şi încălzirea atmosferei interioare a încăperilor este mai puţin agresivă;
• ventilarea naturală se poate asigura în condiţii optime;
• manevrabilitatea ochiurilor mobile este facilă (în condi- ţiile asigurării unei poziţionări corespunzătoare a sistemelor de manevrare);
• confortul vizual este asigurat prin posiblitatea poziţionării corespunzătoare a acestor tipuri de ferestre (înălțimea până la limita inferioară a ferestrei mai mică de 1,2 m);
• este necesară evitarea riscului infiltrării apei de ploaie în cazul nerezolvării corecte a racordării dintre versanţii acoperişului şi lucarnă.
Sfat: inainte de a instala o fereastra de mansarda sau sa va creati lucarna, ne puteti contacta oricand pentru consultanta tehnica.