Panta acoperisului : un lucru foarte important asupra căruia arhitectul și beneficiarul trebuie să se pună de acord este stabilirea formei acoperișului, respectiv a pantei acestuia. Este vorba atât de rațiuni estetice dar si mai mult practice, iar dacă vom discuta de complementaritatea lor, atunci panta este un foarte bun exemplu.
Forma acoperișului, pe care o asociem deseori cu stilul unei construcții, a fost dictată de-a lungul timpului, de fapt, de rațiuni pragmatice. Ploaia, vântul, zăpada, soarele au avut o importanță majoră în proiectarea și realizarea șarpantelor și învelitorilor, fiind de fapt argumente pentru definirea stilului. La fel de importantă este folosirea spațiului de sub șarpantă, pentru care există opțiunea mansardării. Deoarece în zone cu precipitatii abundente, pantele acoperișurilor sunt mai accentuate, pentru îndepărtarea cât mai rapidă a apei din ploaie, zăpadă sau gheață (ideale pentru zonele montane).
Un alt aspect este că la pante mici sunt recomandate învelitori continue precum tabla faltuita, foarte etanșe, în timp ce la pante mari se pot folosi și învelitori discontinue, formate din elemente independente cu rosturi neetanșe. În ultimul deceniu, se încearcă un compromis între aspectele legate de climă și utilizarea eficientă a spațiului prin mansardare, ceea ce a modificat radical felul în care sunt proiectate acoperișurile. Totuși, un lucru trebuie stabilit de la început: în alegerea pantei, trebuie luate în calcul și recomandările producătorului învelitorii, specificațiile acestuia în privința înclinării minime și maxime, cu mare atenție la detaliile de arhitectură ale acoperișului.
Pentru construcțiile actuale, pantele acoperişurilor trebuie puse în acord cu:
1 Sistemul de învelitoare
2 Modul de îmbinare a elementelor de învelitoare fragmentată sau continuă
3 Modul de asigurare a etanșeității
4 Zona climatică de situare a construcției
5 Regimul debitelor pluviale medii și maxim previzibile
6 Direcţia vînturilor dominante și intensitatea acestora
7 Mărimea posibilă a depunerilor de zăpadă, corelată cu prevederea reţinerii sau alunecării acestora pe versanţi (parazăpezi)
8 Posibilitatea creării de praguri de gheaţă (inclusiv în zona inferioară a învelitorii) 9 Modul de concepere și realizare a sistemelor de colectare și evacuare a apelor pluviale
10 Sistemul de acces pe acoperiș