Pentru ca discutam despre spațiul aflat între etajul superior al unei cladiri și acoperiș, volumetria și dimensiuile acestuia pot varia foarte mult. Deosebirea dintre un pod și o mansardă o face volumetria diferită a celor două spații, mansarda fiind întotdeauna circulabilă (locuibilă), pe când podul in cele mai multe cazuri este necirculabil.
Dimensiunie Mansarda construita – Soluții constructive Mansarda, ca spațiu funcțional, va respecta cerințele de obligatorii de siguranță, acustica, protecție şi confort.
Acest spațiu va fi realizat prin:
– Amenajarea podurilor circulabile daca permite inaltimea;
– Conceperea unui spaţiu mansardat la clădiri existente, modificând parţial sau total acoperişul (şarpantă sau terasă) – mansarde realizate prin supraetajare;
– Proiectarea şi executarea mansardelor odată cu clădirea – in cazul mansardelor noi.
În timp ce dimensiunile pot fi diferite de la o casa la alta, este cunoscut faptul că formele unei mansarde sunt deosebite, uneori cu concepte moderniste. Multe dintre ele au colțuri greu accesibile și grinzi la vedere. În ciuda acestor impedimente, spațiul mansardat poate avea multiple întrebuințări. Amenajarea unor spații locuibile, de birouri, a unui dormitor sau a unei zone de zi destinate relaxării, presupune accesul cu ajutorul scărilor și a ferestrelor special destinate mansardelor. Bogăția luminii revărsate prin ferestrele generoase vor crea impresia vizuală de spațiu mărit și, totodată, vor lăsa ochiul să se destindă în contemplarea unei priveliști nemaipomenite, fapt care va da o conotație aparte fiecărui colț al incaperi.
Ferestrele de mansardă de la fakro sau velux pot avea forme și dimensiuni cât se poate de variate au comandă electrică pentru închidere si deschidere, prezentând o utilitate cât se poate de necesară in zilele noastre.
Utilizarea eficientă a spațiului de obicei, dimensiunile și volumetria mansardei determină modul în care vor fi folosite in viitor. De aceea, dacă accesul nu este facil, este recomandat ca încăperea să fie folosită ca spațiu de depozitare mai curând, decât ca dormitoare sau locuri de joaca pentru copii. Deși influențeaza volumetria spațiului locuibil, atât proprietarii, cât și arhitecții, optează în majoritatea cazurilor pentru personalizarea și însuflețirea mansardelor cu ajutorul grinzilor lasate la vedere. Astfel, pe lângă rolul lor de rezistență a clădirii, capătă și o valoare estetică deosebită, având un impact vizual major ( daca locuiti si in mansarda exista dormitoare, recomandam izolarea cu o grosime de 25-30 cm de vata bazaltica sau izolatie cu poliuretan.
Plafonul mansardei, poate fi drept sau cu mai multe pante, oferindu-i un aspect mai bizar, va fi învăluit în culori calde, deschise, care vor atenua efectul de ,,incapere inchisa” și vor crea o ambianță placuta.
Avand in vedere de contextele sociale și economice actuale, în care se urmărește o utilizare cât mai eficienta a spațiilor, dar în limitele amenajării cu un buget minim, soluția folosirii mansardei devine viabilă, ajutând chiar la creșterea valorii proprietății.