Realizarea unui acoperis durabil începe cu astareala: o astereală pretabilă pentru montajul tiglei metalice sau tablei faltuite. Tipul si gradul de prelucrare şi grosimea scandurii, dulapilor sau a osb-ului pentru confecţionarea asterelii trebuie să corespundă prevederilor legislative ce reglementează lucrările de acoperisuri si mansarde.
Astereala trebuie sa fie una solidă, stabilă şi fără abateri de planeitate, o suprafaţă pe care se va aplica caroiajul se poate face facil, dar cel mai important sigur. Astereala are un rol foarte important si trebuie sa :
- Susţină învelitoarea.
- Să facă faţă încărcării statice, asimilate zăpezii.
- Să facă faţă forţei vântului si a furtunilor.
- Să asigure ancorarea cuielor pentru capriori.
Toate condiţiile enumerate trebuie să fie respectate pe toata durata exploatării acoperişului.
Astareala din OSB
Plăcile de OSB sunt confecţionate prin aglomerarea aşchiilor de lemn dispuse in straturi alternative, aglomerarea fiind realizată cu adezivi ce conferă protecţia necesară acestui panou de construcţii la factorii atmosferici. Straturile exterioare au aşchiile dispuse paralel pe lungimea plăcii pentru asigurarea unei rezistenţe mecanice superioare şi stabilităţi dimensionale.
Plăcile OSB pot fi folosite la confecţionarea elementelor structurale sau elemente ce nu necesita cerinţe exprese privitoare încărcării. În mod uzual la noi in tara sunt disponibile 2 tipuri de OSB care se pretează confecţionării asterelii acoperişurilor:
- OSB 3: Pentru aplicaţii ce necesită rezistenţă mecanică dar cu grad redus de rezistenţă la umiditate ( folia anticondens va proteja astareala din OSB ).
- OSB 4: Pentru aplicaţii speciale ce necesită rezistenţă mecanică superioară cu grad marit de umiditate, si anume locuintele situate foarte aproape de marea neagra( peste orice tip de astareala se va folosi obligatoriu folia anticoneds ).
Retine: pentru realizarea astarelii doar OSB 3 sau OSB 4 poate fi utilizat la astereală, cu o grosime minima de 22mm . Plăcile de OSB trebuie instalate având în vedere un rost de dilatare de 3mm pe toata suprafata, cu excepţia osb-ului cu placi nut şi feder.
Astareala din Scandura
La noi in tara cele mai uzual material folosit pentru realizarea astarelii este scandura, doar la constructiile noi pasive sau din lemn, veti gasi OSB-ul.
Va recomandam pentru eliminarea efectului de torsiune este recomandat ca scândura să nu aibă lăţimea mai mare de 150 mm şi o grosime de circa 24 mm.
Scandura va trebuii montata de tip zidarie pentru a evita deformările ce pot apărea în cazul mişcării sau deformării unuia sau mai multor grinzi de sustinere. În caz contrar deformarea structurală este transmisă caroiajului şi poate crea probleme. Toate scândurile trebuie să fie prelucrate şi uscate. Va recomandam sa nu folosiţi scândură umedă, recent debitată din buştean!
Pentru fixarea scandurii peste grinzile de sustinere se foloseste minim 2 cuie, iar daca casa se afla intr-o zona cu vanturi puternice se va folosi 3 cuie striate antismulgere pentru fixarea fiecărei scânduri de fiecare căprior.
Recomandarea noastra este sa folositi la prinderea astarelii de capriori numai cuie striate antismulgere!